BNR CERE DE ZECE ORI MAI MULT CAPITAL SUPLIMENTAR IFN-URILOR CU DOBÂNZI PESTE ANUMITE LIMITE Daniel Zamfir: "L-am chemat pe Mugur Isărescu la audieri, în 19 septembrie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 septembrie 2017

Daniel Zamfir: "L-am chemat pe Mugur Isărescu la audieri, în 19 septembrie"

IFN-urile ameninţă cu retragerea investiţiilor din piaţă

Instituţiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate, de la 1 octombrie anul curent, să plătească de zece ori mai mult capital suplimentar pentru creditele cu dobânzi ce depăşesc anumite limite impuse de Banca Naţională a României (BNR), potrivit unei reglementări aprobate marţi de BNR, după cum ne-a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

În prezent, dobânda efectivă anuală (DAE) pe care IFN-urile o cer când acordă credite populaţiei ajunge şi la câteva mii la sută. În acest context, BNR impune cerinţe de capital suplimentare, de zece ori mai mari decât cele maxime actuale, pentru creditele cu rate de dobândă peste următoarele niveluri de dobândă: 200% pentru creditele în lei de până la 15 zile, 100% pentru cele în moneda naţională cu scadenţa cuprinsă între 16 şi 90 de zile, 32,5% pentru împrumuturile în lei acordate pentru mai mult de 90 de zile, 133% pentru creditele în valută de până la 15 zile, 67% pentru cele în valută cu scadenţa de la 16 la 90 de zile, respectiv 6,7% pentru împrumuturile în valută date pentru mai mult de 90 de zile.

Liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, vrea să ştie de ce BNR nu a intervenit până acum în această problemă şi ne-a spus că l-a invitat pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu în faţa Comisiei economice a Senatului, să dea explicaţii.

Senatorul PNL ne-a declarat: "I-am trimis invitaţie domnului Guvernator pentru 19 septembrie, la ora 13.00. Încă nu a răspuns solicitării, dar mâine (n.r. astăzi) vom reveni cu telefon la cabinet, ca să ne putem organiza. Nu am niciun motiv să cred că nu va veni la audieri, să ne spună de ce nu a intervenit până acum în problema dobânzilor uriaşe ale IFN-urilor".

Banca Naţională justifică faptul că abia acum modifică reglementările din domeniu după cum urmează: "Pentru prima dată din anul 2011, ponderea creditării IFN în total creditare a depăşit 10% şi este pe un trend ascendent. Stocul de credite acordate de IFN la martie 2017 reprezintă 10,3% din total credit din economie (bănci + IFN) şi este cu 21,8% mai mare decât în luna martie 2015. Ponderea creditelor IFN în creditele bancare a fost la martie 2017 de 11,5%, comparativ cu 10% în anul 2015. În anul 2016, ritmul de creştere a creditelor IFN a depăşit ritmul de creştere a PIB, în timp ce ritmul de creştere a creditelor acordate de către bănci a fost mai mic decât creşterea PIB. Ponderea creditării IFN în total credite acordate companiilor a ajuns la 15,6% în martie 2017, în creştere cu 21% faţă de martie 2015. De asemenea, ponderea creditării IFN în total credite de consum acordate populaţiei a fost de 5,3% în martie 2017, înregistrând o creştere de 25% faţă de martie 2015. O întărire a reglementărilor este necesară, având în vedere depăşirea unei mase critice a creditării IFN în total creditare, mai ales pe fondul dezintermedierii bancare".

Conform noii reglementări emise de Banca Centrală, valoarea împrumuturilor intermediate de către creditorii nebancari în decursul anului 2016 a fost cu aproximativ 13% mai ridicată decât cea înregistrată în anul precedent.

BNR a aplicat, în perioada 2008 - 2016, un număr de 298 de avertismente şi 120 de amenzi IFN-urilor care nu s-au conformat cerinţelor impuse de legislaţia administrată de banca centrală. Cu toate acestea, actualele prevederi ale reglementării secundare în domeniul instituţiilor financiare nebancare nu surprind suficient specificitatea acestui model de activitate, conform sursei citate.

Instituţiile financiare nebancare din ţara noastră au mai primit amenzi şi în urma controlului derulat de ANPC în perioada 08.05.2017 - 16.06.2017, în valoare totală de 337.000 de lei. Instituţia de control a scos la iveală clauzele abuzive din contractele de credit ale IFN-urilor şi ilegalităţile săvârşite de aceste companii. Pe lângă amenzi, ANPC a dat avertismente, a cerut remedierea deficienţelor, dar şi încetarea practicilor comerciale incorecte. Totodată, ANPC a cerut unor IFN-uri restituirea către clienţi a sumelor încasate fără temei legal şi a luat măsuri de suspendare a derulării campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate.

Recent, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că are mari reţineri faţă de IFN-uri pentru că a trăit experienţa băncilor populare.

Încă din 2015, Marius Dunca, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), atrăgea atenţia că există sesizări de la clienţi care reclamă dobânzi anuale practicate de IFN-uri şi de peste 5000% pe an. La o DAE de 5000% pe an, o persoană care, ipotetic, s-ar împrumuta un euro ar trebui să dea o dobândă de 50 de euro, pentru 10 euro ar datora 500 de euro dobândă, iar pentru 100 de euro dobânda anuală ar fi de 5.000 de euro.

La acea vreme, reprezentanţii BNR ne-au spus că IFN-urile acordă împrumuturi pe termene foarte scurte, de două săptămâni, cu dobânzi şi de 50% pe săptămână, astfel că DAE poate ajunge, în unele cazuri, la niveluri de câteva mii la sută.

"IFN-urile calculează tot felul de costuri, cum ar fi cel pentru deplasare la domiciliu cu suma, la care oamenii nu se uită, nu citesc contractele", ne-au precizat, atunci, reprezentanţii Băncii Centrale, menţionând că BNR nu reglementează nivelurile dobânzilor din domeniul financiar, acesta reprezentând o piaţă liberă.

Regulamentul se va aplica de la 1 octombrie 2017 şi nu va fi retroactiv, adică sub auspiciile lui vor intra doar contractele de credit încheiate după această dată.

IFN-urile acuză BNR că răspunde la presiuni politice şi la aşteptările populiste

Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) acuză Banca Naţională a României (BNR) că răspunde la presiuni politice şi la aşteptările populiste. Patronatul Creditului IFN a transmis, recent, într-un comunicat: "În urma analizei documentelor transmise spre consultare publică pe site-ul BNR, Patronatul Creditului IFN consideră că actualul demers de modificare a Regulamentului 20 (n.r. privind activitatea IFN-urilor) şi forma propusă ţintesc în fapt o zonă de răspuns la aşteptările populiste şi la presiunile din partea scenei politice, aşteptări cauzate, probabil, de necunoaşterea realităţii".

Patronatul şi-a argumentat punctul de vedere printr-o serie de ameninţări voalate: "Patronatul Creditului IFN precizează faptul că, în opinia specialiştilor săi, intrarea în vigoare a propunerii de modificare a Regulamentului 20 în forma propusă pe site va produce efecte negative, directe şi indirecte, ce vor fi resimţite de către societăţile de creditare, de către clienţii acestora, precum şi de către întreaga societate, atât pe plan economic, cât şi în plan social".

Patronatul Creditului IFN a detaliat: "A. Din perspectiva societăţilor financiare, impactul modificării Regulamentului în forma actuală va conduce la restructurarea activităţii de creditare şi în final la radierea unor instituţii financiare nebancare cu influenţă directă asupra următoarelor aspecte:

1) Fiscale:

Încasări mult mai mici la bugetul de stat şi la bugetele de asigurări sociale. (...)

b) Închiderea IFN-urilor ar însemna trimiterea simultan în şomaj a unui număr de aproximativ 10.000 angajaţi, adică o presiune imensă asupra bugetului.

2) Sociale:

a) Trimiterea în şomaj a 10.000 angajaţi produce un impact financiar şi asupra familiilor acestora, ceea ce face ca numărul celor afectaţi să fie mult mai mare;

b) Măsura adoptată în această formă va crea instabilitate financiară şi nesiguranţă în rândul celor aproximativ 1 milion de persoane împrumutate la IFN-uri;

3) Investiţionale şi reputaţionale:

a) Estimăm că unii acţionari vor decide retragerea investiţiei din piaţa românească şi relocarea către alte zone geografice care doresc atragerea capitalurilor străine, aspect care în cadrul european actual nu aduce beneficii viitoare României, ci este chiar de condamnat;

b) O astfel de reglementare va avea efect preponderent asupra celor de bună credinţă, în timp ce practici de evitare vor fi identificate rapid de către acei jucători care şi astăzi induc riscul reputaţional în piaţa IFN şi indirect, asupra BNR".

Printre instituţiile financiare nebancare la care ANPC a derulat controale şi a găsit unele nereguli se numără Provident Financial România, Easy Credit 2 All şi Easy Credit 4 All, Ocean Credit sau Legal Credit. Despre Easy Credit, presa a arătat, recent, că este administrată de Ianfred Silberstein, fost jurist şi chiar director juridic al BNR şi actual consultant al Băncii Naţionale a României.

Avocatul Gheorghe Piperea a scris, atunci, pe Facebook, că este "flagrant şi vizibil din avion"conflictul de interese în care se află domnul Silberstein. Într-un reportaj televizat despre dobânzile şi clauzele abuzive practicate de IFN-uri, Silberstein a spus că nu se află în conflict de interese, chiar dacă este şeful unei instituţii supuse supravegherii BNR. Domnul Silberstein susţine că nu este salariat al BNR, motiv pentru care nu consideră că legătura domniei sale cu IFN-ul poate reprezenta o sursă de conflict de interese. El mai arată că oamenii nu se informează şi că semnează uşor şi superficial, fără a citi contractele în prealabil, motiv pentru care nu află de acele clauze care îi pot dezavantaja ulterior.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ne-a spus, în ocazie, că Ianfred Silberstein nu mai este pe statul de plată al BNR din 2015, însă că poate fi consultant, pe proiecte. Dan Suciu a mai spus şi că BNR nu are cum să intervină împotriva dobânzilor şi penalităţilor de 80-7700% pe an practicate de instituţiile financiare non-bancare, acestea fiind chestiuni "comerciale".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. De ce doar acum a intervenit bnr?

    Pai de-abia de acum aceste ifn uri au inceput sa ia din clientii sfintelor banci. Doar nu credeti ca motivul a fost reprezentat de oamenii care au luat tepe.

    Micile placeri ale vietii. Si-a gasit si Zamfir tinta si acum si-a facut scopul vietii din ea sa-l streseze pe Mugurel pana o sa plece. Ca in rest deputatul Zamfir a avut numai succesuri.

    1. Să mai stea vreo 25 de ani în fruntea BNR și să nu-l întrebe nimeni nimic.

      Zamfir este primul parlamentar care acționează în domeniul finanțe-bănci. Nu văd nimic rău în interpelarea căpușelor financiare. După dpuă decenii de parazitism e chiar prea târziu și destul de subțirică acțiunea instituțiilor pe tema abuzurilor financiare ale mafiei financiar-bancare împotriva cetățenilor români. 

      A sosit timpul ca Isarescu (Manole) sa plece impreuna cu toata gasca lui. In peste 27 ani NU a facut nimic pentru romani si Romania. Pentru cine lucreaza? Ne-am saturat de lozincile lui ( inflatia o are de la INS iar cursul de schimb il face dupa cum vrea muschii lui, apoi reclama ca avem deficit comercial. De ce nu lasa cursul liber iar exportatorii sa primeasca valuta cuvenita NU convenita de Manole? Va asigur ca produsele romanesti sunt calitativ superioare importurilor dar nu pot face fata unui curs de schimb stabilit de Isarescu in favoarea multinationalelor importatoare). Singura solutie: Isarescu (Manole) sa plece si sa ne lase in pace cu minciunile lui. Nu face nimic pentru romani si Romania si se crede nemuritor. Timpul o va dovedi ca se insala amarnic.

      Băseii vor Euro. Probabil va fi tema de campanie pentru legumicultorii mintali.

    Nu uitati ca marea majoritate a IFN-urilor, daca nu toate, sunt straine. Astia fura mai abitir decit ifeneurile tziganesti ilegale de cartier, adica decit camatarii ilegali! Ei sunt camatari legali si ne si ameninta cu tot felul de scheme! Oare publicitatea si promovarea mincinoase nu se pedepsesc?

    "100% pentru cele în moneda naţională cu scadenţa cuprinsă între 16 şi 90%..."

    Corect este "100% pentru cele în moneda naţională cu scadenţa cuprinsă între 16 şi 90 de zile, 90%..." 

    1. Am corectat, multumim pentru sesizare!

    Un circar zamfir asta! Ce sa caute ba ditai Guvernatorul sa-ti raspunda tie la rahatul ala? Aaaa, zi ca vrei circ, tu cu Piperea. Eh, sper sa n-ai parte de el.

    1. Da cine [Fragment eliminat, conform regulamentului.] este Manole_Mugur de nu trebuie sa dea explicatii? O fi o faptura de neatins. Bai, pestele de la cap se-mpute, iar Manole este [Fragment eliminat, conform regulamentului.] peste.

      Gigi,te-a asmutit Manole?Mars!!!!Da cine d....u sunteti voi ma sa nu raspundeti ?Postac platit!

      Ei sunt experții Securității ceaușiste.

      Macar a scapat tara din multe situatii jenante, dar politica romanului de rand e dupa '90, cam asa: sa moara vecinului ,ca sa-i luam capra! Cam asa si cu zanfir, atoatestiutorul

    Asta vine si povesteste vrute si nevrute. Asta are 7 vieti ca Iliescu, ca nu pot sa il condamne pt mineriade etc. ca mai sufla . Nici acesta nu pateste nimic ca in toate functiile cheie din stat sunt toti fosti comunisti de vaza, odata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb